Vad är plåtbearbetning?

Plåt, vilket är en form av metall, är ett mycket användbart material som återanvänds till en mängd olika produkter som används dagligen. Materialet är starkt men samtidigt tunt, lätt och mycket enkelt att forma. Formningen sker genom plåtbearbetning och kan se ut på olika sätt.

Vad är plåtbearbetning?

Plåtbearbetning innefattar en mängd olika tekniker för att forma, manipulera, beskära och behandla plåt. Plåt är ofta i stål men finns även ibland i andra metaller beroende på användningsområde. För att utföra någon form av plåtbearbetning så behöver plåten först göras i ordning. Detta kallas för att ”ta fram plåten” och görs genom så kallad valsning. Det innebär att plåten pressas till önskat tunna skivor som sedan är redo för bearbetning.

Bockning och pressning

Den vanligaste formen av plåtbearbetning är bockning. Bockning kan ses som nutidens hammare och städ. Principen är den samma då man formar plåten genom att böja kanterna. Däremot sköter nu för tiden maskiner jobbet. Kantpressning är en annan form av bockning som ofta används vid bearbetning av plåt. Då används ett V-format underverktyg för att hålla en rak vinkel. Sen pressas ett öververktyg direkt på plåten som då böjs och formar ett veck. Excenterpressning innebär att kraften från en roterande rörelse överförs till en pressning. En excenterpress har en mängd olika användningsområden som håltagning, bockning och stansning.

Andra metoder

Stansning är en enkel metod för att göra hål i en plåt. En form med en viss storlek trycks genom plåten och ger ett så stort hål som önskas. Djupdragning är en tillverkningsmetod där en hög presskraft skapar sömlösa och runda komplexa detaljer i plåt. Plåten sträcks och tänjs mellan två verktygshalvor och skapar en önskad form. Vid laserskärning så används en tunn laserstråle som skär plåten. Denna typ av skärning kan skära mycket detaljerat och skadar plåten minimalt. Därför är laserskärning ett vanligt alternativ.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>